Archive for February, 2007

Den ekstreme hamp

February 24th 2007

Mit sidste indlæg har ført til en debat om den danske journaliststand med Bjarne Thyregod, medlem af Enhedslisten. Jeg henviser i debatten til nogle indlæg på Uriasposten, hvilket får Bjarne Thyregod til at skrive om “Uriaspostens højreekstreme hamp” og “Uriasposten er højreradikal”.

På den baggrund kan jeg ikke dy mig for at tage emnet ekstremisne og radikalisme op.

Nedenstående er taget fra Enhedslistens principprogram og taler vist for sig selv.

“Socialisme er et samfundssystem, hvor der produceres for at dække menneskelige behov og ikke for at opnå en profit. Den private ejendoms- og råderet til produktionsmidlerne er ophævet og erstattet af forskellige former for kollektive ejerformer, kendetegnet ved et fuldt gennemført demokrati i forhold til både produktionens indhold og udførsel.”

[…]

“Den socialistiske revolution erstatter kapitalismen med en demokratisk planlagt og kontrolleret behovsstyret økonomi. Produktionsmidlerne vil blive overtaget af arbejderne på de forskellige virksomheder og vil blive drevet og videreudviklet på basis af et arbejdspladsdemokrati i samspil med de politiske organer, der fastlægger de økonomiske mål og rammer.”

[…]

“Under socialismen vil forskellige kollektive produktions- og virksomhedsformer kunne udvikles, lige fra stats- og kommunalt ejede virksomheder over produktionskollektiver og kooperativer til virksomheder ejet af beboerforeninger eller andre lokale organisationer og institutioner. Grundlaget for virksomhederne skal være, at de fungerer for at opfylde reelle behov under størst mulig hensyntagen til mennesker og miljø. Derfor skal produktionen som udgangspunkt ske så tæt som muligt på både leverandører og aftagere, men naturligvis afpasset i forhold til produktionens art. En overordnet planlægning og prioritering af produktionen skal derfor spille sammen med et nærdemokrati, der giver arbejderne på de enkelte virksomheder og de lokale demokratiske organer størst mulig råderum til at tilrettelægge en produktion, der opfylder såvel lokale behov som de behov, der skal varetages for hele samfundet.”

[…]

“Da socialismen vil fjerne de økonomiske og politiske magthaveres magt og privilegier, kan den kun indføres i forbindelse med et revolutionært brud med kapitalismen og den herskende klasse under kapitalismen – borgerskabet.

Socialistiske revolutioner kan måske nok gennemføres i enkelte lande og forskudt over tid. Men en egentlig igangsættelse af den gigantiske forandringsproces, som socialismen er udtryk for, forudsætter, at revolutionen hurtigt breder sig til de centrale kapitalistiske nationer, ellers vil revolutionen blive slået tilbage ideologisk, økonomisk og i yderste konsekvens også militær krig fra den omgivende kapitalistiske verdens side.”

[…]

“Ingen klassekamp uden kvindekamp – ingen kvindekamp uden klassekamp.” (Ta den kvinder 🙂

[…]

“I en bæredygtig trafikpolitik skal der sættes målrettet ind mod de mest miljøbelastende transportmidler: biler, hurtigfærger og fly.” 

Læs selv flere anakronismer i programmet.

Share

Posted by Morten Sørensen under Enhedslisten | 5 Comments »

Hvem får mest støtte, de borgerlige eller venstrefløjen?

February 22nd 2007

V og K modtog i 2005 over dobbelt så mange penge som venstrefløjen til valgkamp. Socialdemokratiet kræver klarhed over private bidrag.

Sådan indledes en artikel i på Jyllands-Postens hjemmeside.

Videre står der:

For første gang i nyere tid har de borgerlige partier væsentligt flere penge til at føre valgkamp for end Socialdemokratiet og venstrefløjen.

Det fremgår af en netop offentliggjort liste over de private bidrag til politiske partier i 2005, hvor der både var valg til Folketinget og kommunerne.

Den opgørelse, artiklen henviser til, medtager så vidt jeg kan se kun direkte pengegaver over 20.000 kr. Den medtager ikke annoncer indrykket af organisationer, der opfordrer til at stemme på bestemte partier/politikere. Sådanne annoncer indrykker LO-fagforeningerne for mange millioner af kroner i hver valgkamp.

Derudover medtager opgørelsen heller ikke:

  • Fagbladene som op til valgene indeholder politiske synspunkter, der er langt ud over det arbejdsmæssige og faglige. SiD’s pressechef udtalte i 1998, at fagbladene er det vigtigste medie i valgkampe.
  • Politiske kurser for tillidsmænd.
  • Socialdemokratiske valgkampagner ført af den lokale fagforeningsafdeling.
  • Breve udsendt af fagforeninger til medlemmerne med opfordring til at stemme på bestemte medlemmer.
  • Bidrag fra lokale fagforeninger til lokale kandidaters valgkamp.
  • O.s.v.

Faktisk siger fagbevægelsens top selv, at den direkte partistøtte kun udgør en mindre del af fagbevægelsens politiske arbejde:

„Og når det er sagt, så er det også på sin plads at slå fast, at partistøtten kun udgør en mindre del af fagbevægelsens politiske engagement.” Poul Winckler (FOA), Poul Erik Skov Christensen (SiD) og John Dahl (HK) i en kronik i Politiken 4. juli 2001.

Alt i alt giver opgørelsen over partitilskud et misvisende billede af det økonomiske styrkeforhold mellem de borgerlige og venstrefløjen. Skal det opgøres, kræver det en noget mere grundig undersøgelse.

Mon Socialdemokraterne virkelig er interesseret i dette, når det kommer til stykket?

Share

Posted by Morten Sørensen under Erhverv & Fagforening & Politik | 15 Comments »

180° på 3 måneder

February 20th 2007

I dag beskriver Nyhedsavisen, hvordan Anders Fogh og regeringen på 3 måneder har vendt 180° i holdningen til at et uvildigt nævn skal godkende partinavne.

Som beskrevet i sidste inlæg på bloggen så foreslog Liberalisterne 4. august at et uafhængigt nævn skulle godkende partinavne, således at næstformand i Venstre (som protesterede indædt), Indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen ikke skulle tage stilling til, om Liberalisterne kunne forveksles med Venstre, Danmarks Liberale Parti.

Hertil svarede Anders Fogh Rasmussen 9. november: “Jeg finder det vigtigt, at også disse sager afgøres af en minister.

Men 3 måneder efter har Lars Løkke Rasmussen altså gjort Liberalisternes forslag til sit eget.

Lars Løkke Rasmussen vil ikke interviewes til Nyhedsavisen, men skriver i en mail til Nyhedsavisen:

»Vi har været udsat for en helt urimelig mistanke, som ikke har noget på sig, men som vi vil gøre os helt fri af. Derfor foreslår vi, at et uafhængigt og kompetent nævn fremover behandler alle sager

Åh, hvor er du uskyldig Lars Løkke. Du skylder stadigvæk en forklaring på, hvordan det kan tage 18 måneder at afgøre det ret simple spørgsmål, om Liberalisterne kan forvekles med Venstre, Danmarks Liberale Parti? Flere juridiske eksperter har udtalt, at der ikke er nogen saglig begrundelse til den lange sagsbehandling. Normalvis tager en sådan ansøgning ganske kort tid, og det understreges af, at i løbet af det første års behandlingstid behandlede og godkendte Indenrigsministeriet 15 andre partinavne.

Særligt lusket er de sidste 3½ månedes behandlingstid. Man må forvente, at alle aspekter i sagen var vendt i løbet af de 14 måneder, det tog at afvise navnet “Liberalisterne”. I afvisningen gav Indenrigsministeriet udtryk for, at problemet var, at Liberalisterne kun hed Liberalisterne og ikke havde nogen tilføjelse til navnet. Da vi så efterfølgende søgte om Liberalisterne – Frihed og Velstand, skulle sagen vel være bøf, da vi gjorde, som Indenrigsministeriet bad os om. Men det skulle altså tage 3½ måned at godkende.

Statsministeren måtte i dag svare på kritiske spørgsmål på det ugentlige pressemøde.

En af journalisterne ville vide, hvorfor det nu pludselig er fint at lægge navnesager over i et nævn, når det for tre måneder siden var “meget vigtigt at en minister havde ansvaret derfor”.

Det blev til lidt væven frem og tilbage, men Fogh sagde til sidst, at man i løbet af tre måneder godt kunne blive overbevist om noget nyt….

I artiklen i Nyhedsavisen hæfter tidligere spindoktor for Anders Fogh Rasmussen, Henrik Qvortrup sig ved, at indenrigsministeren nu mener, at det kan give habilitetsproblemer, hvis en minister afgør sagerne:

Så må man jo formode, at der også ville være habilitetsproblemer for tre måneder siden. Men i det hele taget har den sag ikke været behandlet særlig elegant.”

Share

Posted by Morten Sørensen under Liberalisterne & Venstre | No Comments »

Nævn skal godkende partinavne

February 17th 2007

4. august 2006 udsendte Liberalisterne en pressemeddelelse med forslag om at oprette valgkommission:

Der bør nedsættes en uvildig valgkommission, der skal stå for godkendelse af nye partier samt overse afholdelsen af folketingsvalg. Dermed begrænses muligheden for politisk magtmisbrug, og indenrigsministeriet undgår at komme i habilitetsproblemer, som det er sket i sagen omkring godkendelse af Liberalisternes partinavn, der indtil videre har varet i snart et år. Det mener Liberalisternes partiformand, Torben Mark Pedersen.

Bedre sent end aldrig er forslaget blevet hørt i regeringen. På tv2.dk kan man i dag læse:

Indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er af Liberalisterne blevet beskyldt for bevidst at forhale godkendelsen af partinavnet, fordi det minder for meget om Løkkes eget parti, Venstre.

Det har fået oppositionen til at fremsætte et forslag til folketingsbeslutning om et uafhængigt “organ,” der fremover skal godkende partinavne, så ministre ikke bliver inhabile.

Forslaget skal behandles i næste uge, og det bliver med Lars Løkkes støtte til indholdet.

“Så længe det er ministre, der behandler ansøgninger om nye partinavne, vil der altid være risiko for habilitetsproblemer. Derfor vil regeringen allerede i næste folketingssamling foreslå, at opgaven med at vurdere ansøgninger om nye partinavne fremover foretages af et uafhængigt og kompetent nævn,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Det tog Indenrigsministeriet 1½ år at godkende “Liberalisterne – Frihed og Velstand”, som endelig blev godkendt 31/1-2007. I de 1½ år kunne Liberalisterne ikke komme i gang med at indsamle underskrifter på at blive opstillingsberettiget. Udskriver Anders Fogh valg i dag, vil Lars Løkkes syltning af Liberalisternes navneansøgning i praksis betyde, at partiet er blevet forhindret i at stille op af myndighederne.

Man behøver ikke rejse til Hviderusland for at finde lemfældig omgang med demokratiet.

Share

Posted by Morten Sørensen under Demokrati & Liberalisterne | No Comments »

Liberalisterne – Frihed og Velstand

February 2nd 2007

Bedre sent end aldrig. Liberalisterne har nu fået godkendt partinavnet “Liberalisterne – Frihed og Velstand”. Se nedenstående pressemeddelelse.

—————

31/01/07: Nu begynder frihedskampen

Efter mere end halvandet års kamp har Liberalisterne nu endelig fået godkendt et navn af Indenrigs- og Sundhedsministeriet. “Liberalisterne – Frihed og Velstand”, kommer der til at stå på stemmesedlen til næste folketingsvalg og det er partiets formand, Torben Mark Pedersen, godt tilfreds med.

“Når vi nu ikke kunne få lov til kun at kalde os “Liberalisterne” så er “Liberalisterne – Frihed og Velstand” det næstbedste. Det betyder, at vi i daglig tale kan nøjes med at kalde os Liberalisterne og kun ved særlige lejligheder – eksempelvis i forbindelse med folketings-, regions-, kommunal- og EU-valg – bruger det fulde navn”, siger Torben Mark Pedersen og fortsætter:

“Vi er det eneste parti, der repræsenterer liberale vælgeres interesser og værdier, og selv om vi selvfølgelig efter et valg vil støtte Anders Fogh Rasmussen som statsminister, så vil vi give især Venstre kamp til stregen om de liberale vælgere, som Venstre har svigtet”. 

Men navnet i hus er den store opgave for partiet at få samlet de cirka 20.000 underskrifter ind, som det kræver for at blive opstillingsberettiget til næste folketingsvalg.

“Vi har allerede gjort os klar til opgaven. Vi begynder i løbet af meget kort tid at samle underskrifterne ind. Sideløbende hermed vil vi fortsætte med at oprette lokale partiafdelinger, så vi hurtigst muligt kan blive repræsenteret i samtlige kommuner og opstillingskredse”, siger Torben Mark Pedersen, der allerede på søndag drager til Viborg for at deltage i den stiftende generalforsamling i partiets lokalforening i Viborg.

Partiformanden forudser dog, at det ikke bliver helt uproblematisk for Liberalisterne at komme igennem med reelle politiske synspunkter.

“Med det forløb vi har set i navnesagen, hvor indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen fra Venstre har forsinket godkendelsen af vores partinavn i over halvandet år, er jeg bange for, at vi vil blive mødt med flere beskidte tricks fra Venstres side. Skræmmekampagner og personangreb frygter jeg bliver Venstres reaktion, når vi først er blevet opstillingsberettiget, men vi vil ikke deltage i den slags. Vi vil i stedet fokusere på at markere vores liberale mærkesager om lav, flad skat, privat produktion af undervisning, børnepasning, sundhedsvæsen og ældrepleje, privatisering af DR og andre statslige selskaber samt en liberalistisk indvandringspolitik”.

En anden stor opgave, der nu kan blive intensiveret, er jagten på folketingskandidater.

“Vi har i det forløbne år fået en del henvendelser. Nogle har været mere interessante end andre. Vi arbejder på at kunne stille med et stærkt hold, hvor de bærende kræfter allerede her i foråret kan blive præsenteret for både partimedlemmer og offentligheden. Men det vender vi tilbage med på et senere tidspunkt”, siger partiformanden.

Share

Posted by Morten Sørensen under Liberalisterne | No Comments »